Contractul pentru lotul Râşnov-Cristian a fost scos la licitaţie în vara anului trecut, iar cele 10 oferte depuse au fost deschise încă din octombrie 2015.
„Până pe 15 septembrie, comisia de evaluare a ofertelor va emite decizia. Dacă va fi una pozitivă, vom semna contractul”, spunea în august pentru Economica.net Cătălin Homor, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), fosta CNADNR.
Iată că a trecut mai bine de o lună şi anunţul desemnării unui câştigător întârzie să apară. Reprezentanţii CNAIR au explicat că membrii Comisiei de Evaluare nu au luat încă o decizie.
Comisia de Evaluare în vederea atribuirii contractului pentru proiectarea şi execuţia lotului cuprins între kilometrii162 şi 168 ai viitoarei autostrăzi Comarnic-Braşov a fost constituită pe 13 octombrie 2015, fiind formată din şapte membri (galerie foto).
Decizie „imposibilă”
Într-un document transmis în septembrie şefului de la Drumuri privind stadiul licitaţiei, Costina Badea, şefa Comisiei de Evaluare, explică de ce este în „imposibilitatea elaborării unui Calendar al etapei de reevaluare, calendar ce trebuie transmis observatorilor ANAP”.
Din document reiese că această Comisie a întocmit de două ori un raport de atribuire a licitaţiei, care a fost însă întors tot de atâtea ori de către şeful companiei, pentru reevaluare în conformitate cu observaţiile celor de la Agenţia Naţionala de Achiziţii Publice (ANAP).
Totodată, din document mai reiese că doi dintre membrii Comisiei, printre care şi şefa acesteia, au o opinie diferită faţă de ceilalţi cinci membri. Ei nu s-au pus de acord nici în cadrul celei de-a doua reevaluări. Astfel, doi dintre cei şapte membri îşi menţin opiniile divergente avute în prima etapă de reevaluare.
Surse din cadrul CNAIR au explicat că, în ciuda divergenţelor dintre membrii Comisiei, şeful de la Drumuri trebuia să tranşeze deja situaţia, având în vedere că documentul citat se află pe masa sa încă din septembrie.
În contextul tergiverării licitaţiei, apare întrebarea dacă sunt normale aceste întârzieri în atribuirea unui contract de interes public. ECONOMICA.NET a adresat în acest sens întrebări unor avocaţi specializaţi în achiziţii publice.
Ce spune legea
Marilena Ene, partener la casa de avocatură Raţiu&Raţiu a explicat că această procedură a fost declanşată anterior intrării în vigoare a Legii nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, ceea ce înseamnă că îi sunt aplicabile dispoziţiile OUG nr. 34/2006.
Art. 200 din OUG nr. 34/2006 prevede:
(1) În termen de 25 de zile de la data deschiderii ofertelor, autoritatea contractantă stabileşte oferta câştigătoare, pe baza criteriului de atribuire precizat în invitaţia de participare/anunţul de participare şi în documentaţia de atribuire, dacă oferta respectivă îndeplineşte toate condiţiile de admisibilitate care rezultă din documentaţia de atribuire şi actele anexate.
(2) În cazuri temeinic motivate, autoritatea contractantă poate prelungi o singură dată perioada de evaluare, cu excepţia situaţiilor în care autoritatea contractantă reevaluează ofertele ca urmare a unei decizii a Consiliului, a unei hotărâri judecătoreşti sau a recomandărilor observatorilor Unităţii pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice.
(3) Motivele temeinice se prezintă într-o notă justificativă, aprobată de conducătorul autorităţii contractante care este parte a dosarului achiziţiei publice.
(4) Prelungirea perioadei de evaluare se aduce la cunoştinţa operatorilor economici implicaţi, în termen de maximum două zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (1).
În consecinţă, conducătorul autorităţii contractante aprobă prelungirea perioadei de evaluare, a precizat Marilena Ene.
Ce pot face constructorii dacă nu este respectată procedura?
Avocata specializată în achiziţii publice mai spune că actul normativ OUG nr. 34/2006 este abrogat în prezent, însă nerespectarea procedurii de evaluare poate fi temei pentru formularea unei contestaţii în conformitate cu procedura stabilită de Legea nr. 101/2016.
Aşadar, participanţii la o procedură de achiziţie publică pot face aplicarea prevederilor art. 2 din Legea nr. 101/2016:
„(1) Orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim printr-un act al unei autorităţi contractante sau prin nesoluţionarea în termenul legal a unei cereri poate solicita anularea actului, obligarea autorităţii contractante la emiterea unui act sau la adoptarea de măsuri de remediere, recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim, pe cale administrativ-jurisdicţională sau judiciară, potrivit prevederilor prezentei legi.”
Orice participant la o astfel de licitaţie poate formula o notificare prealabilă, iar autoritatea contractantă este obligată ca, în termen de 3 zile, calculat începând cu ziua următoare primirii notificării prealabile, să transmita un răspuns prin care comunică dacă urmează sau nu să adopte măsuri de remediere a pretinsei încălcări. (art. 6 din Legea nr. 101/2016)
În situaţia în care autoritatea contractantă nu răspunde în termenul legal la notificare sau Participantul la procedură nu este mulţumit de răspuns, atunci, conform Art. 8 alin. 1 din Legea nr. 101/2016, se poate adresa Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor sau instanţei judecătoreşti competente.
Contractul pentru lotul 5 al autostrăzii Comarnic-Braşov are o valoare estimată de aproape 150 de milioane de lei, fără TVA. Dintre cele 10 oferte depuse, cea a spaniolilor de la Copisa include cel mai mic preţ, de 93 de milioane de lei, potrivit datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (galerie foto).
Odată cu lotul 5, fosta CNADNR a scos la licitaţie pentru execuţie şi lotul 1, însă a anulat apoi procedura pe motiv că singura ofertă depusă nu era conformă. În ceea ce priveşte loturile de mijloc, care sunt şi cele mai dificile, Compania de Drumuri a scos la licitaţie un contract pentru revizuirea studiului de fezabilitate. După mai multe tentative eşuate de a anula şi această licitaţie, Compania de Drumuri este acum obligată de instanţă să reevalueze oferta Consitrans.